Novice & Dogodki

Novice

COST ACTION CA17133 - Implementing nature based solutions for creating a resourceful circular city

Added on 22.10.18

22.10.2018 se je s prvim sestankom upravnega odbora začel projekt "Implementing nature based solutions for creating a resourceful circular city" (COST ACTION CA17133), na katerem je bila za podpredsednico izvoljena doc. dr. Nataša Atanasova (UL, FGG). Projekt ustanavlja raziskovalno mrežo raziskovalcev, podjetij in drugih deležnikov, ki prihajajo iz 38 držav, na področju učinkovite rabe virov (vode, energije, hrane) v mestih v okviru krožne ekonomije. Ti bodo poizkušali potrditi hipotezo, da lahko krožni sistem upravljanja z masnimi tokovi hranil in viri znotraj urbane biosfere, ki vključuje na naravnih procesih temelječe rešitve, vodi do odpornejših, trajnostnih in zdravih urbanih okolji. Tega izziva se bodo lotili v okviru petih delovnih skupin: grajeno okolje, voda v mestih, obnova virov, urbano kmetijstvo in družbeno-ekonomski vplivi. Več informacij o projektu: COST ACTION CA17133 - IMPLEMENTING NATURE BASED SOLUTIONS FOR CREATING A RESOURCEFUL CIRCULAR CITY


Podelitev nagrade MWAS2018

Added on 20.09.18

V Mülheim an der Ruhr so 12.9.2018 podelili nagrade na področju pitne vode. Več si lahko preberete na spletni strani https://muelheim-water-award.com/


Otvoritev nadgrajene CČN Domžale

Added on 26.08.16

Na CČN Domžale-Kamnik je potekala slovesnost ob otvoritvi nadgrajene CČN. Sedaj na CČN s terciarno stopnjo čiščenja zagotavljajo višjo kakovost čiščenja s čiščenjem dušikovih in fosforjevih snovi v odpadni vodi. Zgrajen je bil nov sistem sekvenčnih bioloških reaktorjev (SBR) in proces deamonifikacije.


COST action meeting (od 29.9.2016 do 30.9.2016)

Added on 07.09.16

Na IZH 29.9.2016 in 30.9.2016 organiziramo COST action meeting v sklopu (ESSEM COST Action ES1302 – European Network on Ecological Functions of Trace Metals in Anaerobic Biotechnologies).

Novi izzivi na področju raziskav anaerobne presnove se razvijajo v smeri razumevanja neznanka glede vloge kovin v sledovi (TMS) in njihov vpliv na proizvodnjo bioplina. Ta velika vrzel znanja in novi znanstveni izziv razkrivajo večplasten problem, ki vključuje kemijo kovin, fizikalne interakcije kovin in trdnih snovi, mikrobiologijo in optimizacijo tehnologij. Poleg tega je usoda kovin v sledovih in kemijsko določevanje in transport kovin v okoljih (pogosto kmetijska zemljišča, ki prejemajo digestat iz bioplinarn) popolnoma neznana. Cilj te skupine je krepiti rast kritične masa zainteresiranih strani, ki jih zanima razumevanje kovine v sledovih, biološke in mikrobne interakcije v anaerobnih okoljih in tleh. Opredeljenih je pet delovnih skupin (kemijska in biološka, mikrobiologija, inženiring, usoda kovin v sledovih v okolju in modeliranje), poudarek je na sodelovanju med njimi in integracija. COST Action omogoča vzpostavitev močne evropske mreže, vključno z mladimi raziskovalci.


Županovo priznananje občine Križevci

Added on 29.08.16

Asist. dr. Sabina Kolbl je letošnja dobitnica županovega priznanja občine križevci. Več si lahko preberete v objavljenem prispevku.


Razvojno učni center na področju mikro bioplinarn

Added on 20.05.16

V Infrastrukturnem centru Jablje Kmetijskega inštituta Slovenije so v sredo, 18. maja 2016, uradno odprli eksperimentalno mikro bioplinsko napravo modularne izvedbe. Raziskovalni in demonstracijsko-učni objekt je plod sodelovanja Kmetijskega inštituta Slovenije in podjetja Omega Air d.o.o.